Vegaaniruokavaliota noudattaessa perusateriani pääraaka-aineet olivat yleensä jokin palkokasvi ja jokin vilja, erilaisilla kasviksilla ja kastikkeilla höystettynä. Nyt gluteeniviljat ovat erittäin selvästi pois laskuista, ja palkokasveistakin suuri osa vaikuttaa ongelmallisilta. Looginen vaihtoehto makaroonille ja papukastikkelle tuntui olevan esimerkiksi gluteiiniton maissimakaroni ja tonnikalakastike, mikä on ruokalajina lähellä "alkuperäistä". Valitettavasti tämä kuitenkin on ravitsemuksellisesti aika paljon heikompi versio: gluteiinittomissa viljatuotteissa on huomattavasti vähemmän proteiinia, ja annoksen kasvismäärä jää varsin olemattomaksi, kun kasviksia ei tule "itsestään" mistä tahansa pääruuasta.
Aloin miettiä asiaa ruokalajin sijaan ravintoaineiden kannalta: pääruuaalla olisi tarkoitus saada proteiinia, kuituja ja kasvisten vitamiineja sun muita, joiden lähteet nyt siis piti korvata jollain uudella. Koska proteiinit minun on nyt valitettavasti otettava pääasiassa eläinkunnan tuotteista, niiden mukana ei tule muita mainittuja ravintoaineita, kuten esimerkiksi pavuista tulisi. Toisaalta taas gluteenittomat pastat ja nuudelit eivät myöskään sisällä juuri mitään edellämainituista ravintoaineista.
Siksi jouduin kääntämään asetelman päälaelleen: perusateria pitäisikin koostaa nyt proteiinin lähteestä, kuten kalasta, ja kasviksista, kuten juureksista, joista saan loput mainituista ravintoaineista. Toki maissimakarooniakin voi syödä silloin tällöin maun vuoksi, mutta sen ei ole tarkoitus olla enää päivittäistä perusruokaa. Gluteiinittomia täysjyväviljoja taas on helpompi yhdistää aamu- ja välipaloille esimerkiksi leivän ja kaurapuuron muodossa.
Tavallinen ruokapäivä voisi siis näyttää tältä;
Aamulla:
Lounaaksi:
Välipala:
Illallinen:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti