lauantai 14. joulukuuta 2013

Uudet jumpat 6: Bokwa

Kuten aiemmin kirjoitin, olen tänä syksynä varovasti alkanut innostua myös erilaisesta tanssillisesta liikunnasta. Sopivasti vakisalini tuntikalenteriin tuli uutuutena bokwa, hieman zumbaa muistuttava afrikkasta lähtöisin oleva tanssi-aerobictunti.

Mitä?
Bokwa on aerobisen kunnon ja liikkuvuuden kehittämiseen keskittyvä tunti, jossa tehdään suhteellisen yksikertaisia liikesarjoja musiikin tahtiin. Erona esimerkiksi zumbaan on se, että kaikki liikesarjat ovat nimettyjä ja ymmärtääkseni kaikkialla samanlaisia. Suuri osa niistä on "kirjainten" piirtämistä lattiaan erilaisin askelkuvioin. Moniin kuvioihin liitetään hyppyjä, sheikkausta, käsiliikkeitä ja niin edelleen, sekä bokwan erikoisuutena erilaisia ääniefektejä! Tässä saa ja kuuluu näyttää ja kuulostaa hassulta!

Jumpan voi sovittaa omaan kuntotasoon sillä, kuinka laajoina liikkeet tekee ja kuinka paljon hyppii vai tyytyykö askeltamaan. Jos tunnin ottaa tosissaan, hiki tulee varmasti, ja pohkeet voivat olla kipeät seuraavana päivänä. Hyvä puoli on se, että aloittelijankin on suhteellisen helppo pysyä mukana, koska liikkeet ovat suhteellisen yksinkertaisia ja samat kuviot toistetaan useaan kertaan. Ainakin meillä monimutkaisemmat liikesarjat opetellaan ensin yhdessä vaihe vaiheelta.

Kenelle?
Bokwa sopii kaiken tasoisille liikkujille, ja käy aloittelijoille varsin tehokkaasta aerobisesta treenistä, kun taas kovakuntoisille peruskuntoa ylläpitävästä harjoituksesta. Toimii mielestäni myös hyvänä vastapainona kuntosaliharjoittelulle, koska tunnilla keskitytään myös kehon liikeratojen avaamiseen. Jos zumba tuntuu hieman liian haastavalta, kannattaa kokeilla bokwaa, jossa eri liikesarjoja on selvästi rajallisempi määrä opeteltavana.

Mitä mukaan?
Joustavat ja kevyet sisäliikuntavaatteet, hyvät kengät ja riittävän iso vesipullo sekä hikipyyhe. Näitä tarvitaan!

Suosittelenko?
Itselleennauramiskyvyttömille perfektionisteille ja tosikoille en, tai korkeintaan shokkiterapiaksi. Kaikille muille kyllä! Varmasti pimeitä ja liukkaita lenkkipolkuja hauskempi tapa parantaa aerobista kuntoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti