sunnuntai 4. elokuuta 2013

Uudet jumpat 1: Kahvakuula

Kahvakuulailussa ei sinänsä ole minulle enää mitään uutta, itseasiassa se oli ensimmäinen ryhmäliikuntatunti, jota menin kuntosalilla kokeilemaan. Kuitenkin kun nyt ajattelin kirjoittaa kokeilemistani jumpista ja ryhmäliikuntatunneista, tästä tuntui luontevalta aloittaa.

Mitä?
Kahvakuulatunti on, kuten nimikin sanoo, tunti jolla liikkeet tehdään kahvakuulan avulla. Ainakin meidän salilla tunteja on 45 ja 30 min mittaisia. Puolen tunnin jumpasta oli aikoinaan hyvä aloittaa, mutta nykyisin 45 minuuttia tuntuu ihan hyvältä kestolta. Jumpan alussa on lyhyt aerobic-tyylinen lämmittely ilman kahvakuulaa, sitten lämmittäviä liikkeitä kuulan kanssa, tämän jälkeen varsinainen lihaskunto-osuus ja lopuksi venyttely.

Kahvakuulailu eroaa esimerkiksi bodypumpista ja muista perinteisemmistä lihaskuntojumpista siten, että se on huomattavasti dynaamisempaa ja vauhdikkaampaa, kun monissa liikkeissä käytetään kuulaa "heilurina". Sarjat tehdään aikaa vastaan, eli esimerkiksi yhtä liikettä tehdään minuutin ajan niin monta kertaa kuin ehtii ja jaksaa, eikä tiettyä määrää toistoja. Ainakin itselleni tämä sopii erittäin hyvin, sillä en aina pysy mukana pumpin määrätyssä tahdissa.


Liikkeet ovat enimmäkseen suhteellisen yksikertaisia, mutta monet niistä vaativat - ja toisaalta kehittävät - koko vartalon hallintaa. Aloittelijakin pysyy hyvin mukana, kunhan valitsee alkuun riittävän kevyen kuulan ja tekee liikkeet riittävän rauhallisesti omaan tahtiinsa.

Kahvakuula on myös erittäin kätevä ja monipuolinen kotitreeniväline. Jos olet itse ostamassa kahvakuulaa, suosittelen liikuntaa aloittelevalle naisihmiselle 6 kg:n kuulaa, enemmän esimerkiksi punttisalilla käyneelle 8-10 kg:ta.

Kenelle?
Sopii kaikille liikunnan aloittajista kokeneisiin urheilijoihin. Ei kuitenkaan ehkä selkävaivaisille, sillä jotkut liikkeistä saattavat rasittaa selkää, jollei keskivartalon hallinta ole täysin kunnossa.

Mitä mukaan?
Kahvakuulatunnille käyvät normaalit jumppavaatteet ja sisäliikuntakengät. Hiki tässä tulee joten juomapullo ja hikipyyhe mukaan! Pyyhe on tärkeä, jotta voit myös välillä kuivata käsiä ja kuulaa, ettei ote ala lipsumaan. Käsikorut ja ranteessa oleva sykemittari voivat olla tiellä joissakin liikkeissä.

Suosittelenko?
Kyllä! Kaikille jotka haluavat hauskan, vauhdikkaan ja suhteellisen yksinkertaisen lihaskuntotreenin. Kahvakuulailu kehittää monipuolisesti niin lihaksia, koordinaatiota, liikkuvuutta kuin aerobistakin kuntoa. Kannattaa aloittaa ohjatuilta tunneilta ennen kuulan ostamista kotiin, jotta tekniikka on varmasti hallussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti