maanantai 19. elokuuta 2013

Uudet jumpat 4: Crossfit

Vakikuntosalini yhteyteen avattiin hiljattain crossfit-sali, ja kun jäsenille alkeiskurssin hinta oli vain 25 euroa, innostuin kokeilemaan uutta lajia. Kurssi oli sinänsä lyhyt, mutta siinä sai jo melko hyvän käsityksen crossfitista.

Mitä?
Crossfit on voimaharjoittelua ja aerobista harjoittelua yhdistävä laji, jossa liikkeet tehdään omaa kehonpainoa, kahvakuulia, levytankoja, palloja jne. hyödyntäen. Harjoitukset ovat kokonaisvaltaisia ja usein intervallimaisia niin, että esimerkiksi aina 3 minuuttia tehdään täysillä töitä ja sitten palautellaan minuutti. Monet harjoitukset ovat myös kuntopiirimäisiä, eli liikkeestä toiseen vaihdetaan lennosta ilman taukoja. Tämä nostaa sykkeen korkealle samalla, kun harjoitellaan tehokkaasti lihaskuntoa.

Alkeiskurssin tunneilla keskityttiin myös lihashuoltoon ja lämmittelyyn, mutta kuulemma vakitunneilla nämä jäävät osittain osallistujien omalle vastuulle. Suuri osa liikkeistä oli sinänsä yksinkertaisia ja tuttuja, kuten punnerruksia, kyykkyjä, lankkuja ja näiden muunnelmia, mutta joitakin kokonaan uusiakin löytyi.

Crossfit, tai ainakin tämä kurssi jolla itse kävin, vaatii jonkin verran pohjakuntoa, mutta useimmista liikkeistä on myös helpotettuja versioita. Esimerkiksi leuanvetoa harjoiteltiin apukuminauhojen ja korokelaatikoiden avulla. Teknisesti laji on yksinkertainen, mutta tunneille osallistuminen edellyttää peruskurssin käymistä, jotta liikkeet ovat varmasti tuttuja.

Kenelle?
Jos kaipaat tehokasta ja vauhdikasta treeniä, crossfit on oikea laji. Alkeiskurssilla oppii tarvittavat tekniikat, mutta en välttämättä suosittelisi crossfitia aivan nollasta liikunnan aloittajalle, sillä treenit ovat suhteellisen rankkoja.

Mitä mukaan?
Normaalit jumppavaatteet, sisäliikuntakengät, juomapullo ja hikipyyhe. Kannattaa syödä jotain ennen treeniä, ettei puhti lopu kesken alhaisen verensokerin vuoksi.

Suosittelenko?
Aktiivisisesti liikuntaa harrastaville kyllä! Mukavaa ja tehokasta vaihtelua tavalliseen kuntosalitreeniin.
Liikunnan aloittelijoille varauksella; ota selvää sopivatko oman kuntosalisi crossfit-peruskurssit kuntotasoosi, ja varmista, että kurssilla on riittävästi aikaa perustekniikoiden, kuten kyykkyjen ja punnerrusten harjoitteluun, jos ne eivät ole ennestään tuttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti