sunnuntai 4. elokuuta 2013

Uudet jumpat 2: Hot pilates

Olin pari viikkoa sitten Helsingissä, ja sadepäivän ajankuluksi kävin testaamassa hot pilatesta. Idea on sama kuin hot joogassa, eli harjoitus tehdään 38-asteiseksi lämmitetyssä huoneessa.
Pilastesta olen harrastanut omalla kuntosalilla koko viime talven, ja todella pidän lajista. Liikkeet tehdään rauhallisesti oman hengityksen tahtiin, ja suurin osa niistä on joko liikkuvuutta lisääviä tai keskivartaloa vahvistavia. Pilates toimi talvella myös hyvin viikottaisena rauhoittumis- ja stressinpoistohetkenä.

Mitä?
Hot pilates -tunti oli kestoltaan tuplat oman kuntosalin pilatestunteihin verrattuna, mutta aika meni yllättävän nopeasti. Ensivaikutelma kuumasta huoneesta oli tunkkainen ja hienhajuinen, mutta joko ilmanvaihto lähti pyörimään tai siihen tottui, koska tunnin aikana happea kuitenkin tuntui riittävän. Liikkeet olivat osittain haastavampia kuin omalla kuntosalillani, ja lämmin olisi varmaan tullut normaalissa jumppasalissakin; lämmitetyssä huoneessa lopputunnista hiki virtasi kaikilla. Pääasiassa kuitenkin tekniikka ja liikkeet olivat hyvin samankaltaisia kuin "tavallisilla" pilatestunneilla.

Tunnilla käytettiin apuvälineenä pilatesrengasta, joka on kumilla päällystetty jonkin verran joustava rengas, ja voidaan esimerkiksi asettaa polvien tai nilkkojen väliin liikkeen tehon lisäämiseksi. Omalla salillani apuvälineenä on käytetty usein myös palloa, joka toimii osittain samalla idealla.

Lämmön vaikutus tuntui jossain määrin rentouttavana ja lihaksia pehmentävänä, eikä ainakaan näin hidastempoisessa liikunnassa mitenkään ahdistavalta tai väsyttävältä. Voisin kuvitella, että lämmitetty huone toimisi vielä paremmin enemmän venyttelyyn ja liikkuvuuteen keskittyvällä tunnilla, tällä kertaa kun tunti painottui lihaskuntoon.

Kenelle?
Pilates sopii kaikille ikä- ja kuntotasoon katsomatta, mutta kannattaa valita alkuun ryhmä tai alkeiskurssi, jossa esimerkiksi hengitystekniikka ja syvien lihasten käyttö selitetään kunnolla. Erityisesti toimii keskivartalonhallinnan lisäämiseen ja palauttavana treeninä rankemman liikunnan jälkeen.

Mitä mukaan?
Hot pilatekseen mahdollisimman kevyet ja joustavat vaatteet; esimerkiksi minishortsit ja kevyt hihaton toppi toimi oikein hyvin. Lisäksi riittävän iso hikipyyhe ja juomapullo. Tarkista onko salilla mattoja vai tarvitsetko oman maton mukaan. Tavalliselle pilatestunnille kannattaa pukeutua lämpimämmin kuin normaaliin jumppaan, sillä tunnilla harvoin tulee kuuma.

Suosittelenko?
Pilatesta sinänsä varauksetta kaikille! Hot pilatesta kannattaa kokeilla jos kaipaat eksotiikkaa. Jos sitä järjestettäisiin kotipaikkakunnallani, saattaisin käydä useamminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti